Mănăstirea Putna – Ierusalimul românesc

Mănăstirea Putna mai este denumită de poporul român și Ierusalimul românesc. Fondată de domnitorul Ștefan cel Mare, mănăstirea este într-adevăr locul cel mai vizitat de credincioșii din România dar și din străinătate. Pentru români acest loc nu este doar un simbol al sfințeniei, ci și acele porți care te duc pe drumul spre Ierusalimul de Sus. Pelerinajul la mănăstirile din România, ar trebui să înceapă cu Putna. În această mănăstire nordică, care se află în afara drumurilor principale, sufletul capătă acea pace sfântă.

Mănăstirea se mai numește și Ierusalimul poporului român, în special pentru că aici se găsesc rămășițele Sfântului Ștefan cel Mare, acesta fiind cel mai iubit și respectat conducător român. De asemeni, Marele Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din istoria României (1457-1504). În timpul domniei sale, Ștefan cel Mare a avut 34 de victorii din cele 36 în luptele pentru independența României. În memoria fiecărei victorii, a fondat o mănăstire sau a ridicat o biserică.

Pelerinaj la Mănăstirea Putna

Mănăstirea a fost obiectul atenției deosebite a domnitorului Ștefan cel Mare. De-a lungul timpului, mănăstirea a devenit necropolă a conducătorului moldovean. În total aici sunt îngropați 28 de conducători, majoritatea aparținând Dinastiei Mușatinilor. Sfântul Ștefan cel Mare se află în interiorul Catedralei Adormirii Maicii Domnului – principala Biserică Monahală.

Mănăstirea are o fermă mare, sub jurisdicția căreia se află credincioșii din satele din jur. Ele constituie ca atare, o a doua comunitate a mănăstirii. În ultimii ani a fost creat un spațiu în stil hotelier, care este în continuă creștere, deoarece aici vin pelerini nu numai din România, ci și din alte țări și în special din țările învecinate cu România. Aceștia sunt atrași de posibilitatea de a se ruga într-un loc liniștit și sfânt, departe de agitația orașului, și de a participa la slujbele divine însoțite de cântări minunate.

Icoane făcătoare de minuni la Mănăstirea Putna

La Mănăstirea Putna există o mulțime de icoane, cum ar fi: Icoana Miraculoasă a Maicii Domnului, Icoana Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, Icoana Sfântului Daniil Sihastrul, Marele Mucenic și Vindecător Pantelimon, Sfântul Nectarie din Eghina, Sfântul Ghenadie, Sfântul Gheorghe etc., în mănăstire existând opt icoane din secolul XIV. Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni este veche, aceasta intrând în atenția turcilor pentru a o distruge, pe icoană rămânând urmele tăieturilor de săbii, care stau drept mărturie că aceștia au vrut să o distrugă. Icoana a fost dăruită mănăstirii de o familie evlavioasă care locuia în apropiere.

Credincioșii care s-au rugat de-a lungul timpului și cei care se roagă chiar și astăzi în fața Icoanei Maicii Domnului din Mănăstirea Putna, mărturisesc despre minunile săvârșite cu ajutorul harului divin. Pe latura de jos a ramei din argint a icoanei, stă scris următorul mesaj: „Această sfântă icoană s-a ferecat și s-a înfrumusețat din argintul Mănăstirii Putnei, însă cu osârdia și toată cheltuiala preasfințitului mitropolit al Moldovei, Chir Iacov, în anii 7263 (= 1755) aprilie 15″. În prezent icoana este îmbrăcată în argint, fiind decupată numai în jurul chipului Sfintei Fecioare Maria, a pruncului Isus, al Arhanghelului Gavriil, al Arhanghelului Mihail și în dreptul celor două medalioane.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *