Mănăstirea Neamț astăzi – Un loc în care se simte sfințenia!

Mănăstirea Neamț în care a locuit odinioară Sfântul Părinte Paisie Velichie (1722-1794, fiind comemorat la data de 15 noiembrie), se află la nord-vest de orașul Târgu Neamț. Mănăstirea a fost fondată în secolul al XIV-lea, iar în secolul al XV-lea, mănăstirea a devenit centru de scriere a cărților, printre scriitori, numărându-se faimosul Monah Gavriil Uric. Biserica mănăstirii a fost ridicată de domnitorul moldovean Ștefan cel Mare în anul 1497, care a devenit un model arhitectural, pentru multe biserici din Moldova. Sfântul Paisie s-a mutat în mănăstire cu discipolii săi, abia în anul 1779.

Acum în mănăstire trăiesc 63 de călugări și încă 50 în devenire. La mănăstirea Neamț se află Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, care a reușit să întărească credința creștină a conducătorilor, monahilor și credincioșilor de pretutindeni. De asemenea, aici se află moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, grabnic vindecător de boli. Icoana Maicii Domnului a fost găsită în timpul atacului turcilor la 1821, chiar pe locul unde a fost construit schitul, ulterior.

Mulți pelerini și turiști vin în pelerinaj pe tot parcursul anului, aici fiind construit special un centru cultural pentru pelerini, care poate adăposti un număr mare de vizitatori. Există spațiu pentru 120 de persoane, o sală de conferințe pentru 900 de persoane, o școală cu internat și un centru de informare pentru pelerini. Oamenii vin la mănăstire din Macedonia, Ucraina, Grecia etc. Pe vremea comunismului, Mănăstirea Neamț era vizitată de pelerini din țările comuniste, deoarece în apropierea mănăstirii se află o stațiune balneologică pentru tratament.

Biblioteca Monahală

Mănăstirea are cea mai mare și cea mai veche bibliotecă din România. Dispune de un număr de 22 de mii de cărți tipărite și scrise de mână. Aceasta este în principal literatură spirituală din secolele XVII și XVIII. Manuscrisele și cărțile sunt reeditate de către specialiști, iar oamenii de știință le folosesc ca materiale pentru lucrări științifice.

Cât este de importantă Mănăstirea Neamț pentru România

Mănăstirea Neamț a fost cea mai mare mănăstire din România, iar astăzi credincioșii onorează moștenirea spirituală a celor care au sălășluit aici. Pentru România ca și pentru întreaga lume ortodoxă, Mănăstirea Neamț este o școală bine cunoscută a monahismului. De asemenea, aici se produc multe minuni cu ajutorul Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de minuni, pentru cei bolnavi și pentru cei care vin cu credință și speranță în suflet.

Osuarul Mănăstirii Neamț

Osuarul Mănăstirii Neamț se află în cripta cimitirului mănăstirii. Această tradiție provine din Muntele Athos, deoarece pe aici au trecut monahi care au trăit, deși un scurt timp, pe muntele Sfânt. Însă, astfel de osuare există și în alte mănăstiri, după cum spune Arhimandritul Benedict Sauciuc. Osuarul se află pe locul primei biserici ridicate în 1100 de către Ioan cel Nou și aici se adună toate rămășițele călugărilor din mănăstire.

Icoana Miraculoasă a Maicii Domnului

Icoana Miraculoasă a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a devenit faimoasă aici, datorită numeroaselor minuni. Fiecare locuitor al mănăstirii și fiecare monah s-a închinat în fața minunatei Icoane Făcătoare de Minuni, aceasta fiind salvarea celor în care sunt în diferite nevoi și boli, pelerinii și monahii mănăstirii primind mereu îngrijire. Dovezile minunilor produse de Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului se află în arhiva Mănăstirii. În prezent, Icoana Fecioarei Maria încă atrage mii de pelerini, care vin cu speranță în fața Maicii Domnului, spunându-și necazul și primind ajutor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *