Biserici frumoase din Europa

Biserica Temple-Neuf

Biserica Temple-Neuf este un punct de reper al orașului Metz și, mai precis, partea sud-vestică a insulei Petit Souci. Biserica protestantă a fost ridicată în 1903 de către arhitectul german Konrad Van în stil neoromantic. Prototipul templului a fost realizat după catedrala romană Speyer, care a fost bolta de înmormântare a împăraților germano-romani. Van a definit gresia gri Vosges drept materialul principal de construcție. Biserica a fost sfințită în 1904. La slujba de sfințire a bisericii a participat însuși Kaiserul Wilhelm al II-lea.Lângă biserică se află o grădină confortabilă – un loc minunat pentru plimbări. În fața bisericii se află Piața de Comedie cu clădirea teatrului, la poalele căreia, în timpul Revoluției, a fost plasată ghilotina. Această  biserică este acum activă, iar protestanții locali se adună în mod constant aici.

Biserica Sfântul Vincent

Istoria bisericii (sau, mai degrabă a mănăstirii) Sf. Vincent sau Vikentie, situată pe insula Chambier, își are rădăcinile în secolul al X-lea. Apoi, aici a fost construită o capelă modestă, unde s-au rugat enoriașii din suburbii. Ea a sălășlui așa până în 968, când episcopul Metz Theodoric I a hotărât să organizeze în acest loc o mănăstire în onoarea Sfântului Vincent.

În secolul al XIII-lea, mănăstirea Sf. Vincent a devenit nu numai o mănăstire influentă, ci și un adevărat centru educațional, recunoscut pe întreg teritoriul Lorrainei. În acest timp, conducerea mănăstirii a decis că vechile clădiri erau prea apropiate și nevrednice de statutul atât de înalt. În 1248 vechea biserică a fost demolată, iar în 1376 a fost ridicată o nouă biserică. Această biserică a fost menținută până în prezent. Pe parcursul următoarelor secole, mănăstirea s-a extins, au fost construite clădiri noi, iar clădirile vechi au fost restaurate. Lucrările au continuat să îmbunătățească decorarea bisericii.

În timpul Marii Revoluții Franceze a fost înființat un stabiliment, dar în 1803 biserica și-a recăpătat funcțiile. În timpul domniei lui Napoleon al III-lea, au fost instalate aici frumoase geamuri vitrate realizate de maestrul Marechal de Metz. În plus, fațada mănăstirii este decorată cu statui și basoreliefuri care prezintă istoria martiriului Sfânților Vincent și Lucius.

Biserica Sfântul Eukarie

Biserica Sf. Eukarie din Metz a fost construită în onoarea primului episcop al orașului german Trier. În secolul al V-lea a apărut prima clădire a bisericii, care a fost modificată și reconstituită timp de mai multe secole și a supraviețuit până în zilele noastre cu conservare excelentă. În secolul al XII-lea a fost construit un clopot din stil roman, iar în secolul al XV-lea au fost construite coridoare, păstrate până în prezent. În 1863, maestrul local Marechal a făcut frumoase vitralii pentru biserică.

Tradiția venerării sfântului martir Vlasii Sevastichie, legendar, care a putut să se vindece de bolile gâtului, este strâns legată de biserica Sf. Eucariei. Acest sfânt a venit inițial din Armenia și a fost foarte popular în Evul Mediu, numeroasele sale imagini fiind păstrate. Cultul Sfântului Blasius a venit la Metz datorită inițiativei uneia dintre cele mai influente familii ale orașului. În secolul al XV-lea, reprezentantul acestei dinastii a construit altarul Sf. Blasius în biserica Sf. Eukaria, unde au fost duse ulterior moaștele sfântului. În timpul Revoluției Franceze, relicvele sfinte ale bisericii au dispărut, dar doi enoriași credincioși au reușit să le păstreze și să le readucă la locul lor.

Biserica Sfântului Mihail din Dijon

Se crede că în acest loc a existat capela în secolul al IX-lea. Cu toate acestea, clădirea din lemn din secolul al XI-lea a fost înlocuită cu o clădire din piatră, realizată în stil roman. Odată cu trecerea timpului, populația orașului creștea, iar biserica nu mai putea primi pe toți enoriașii. În plus, la mijlocul secolului al XV-lea, ducele de Burgundia a devenit proprietarul unei relicve creștine valoroase – o monstrană, în care sângea rapid o bucată de pâine pentru comuniunea sfântă. După ce sângele s-a uscat, imaginea lui Hristos a rămas. Pentru o astfel de relicvă valoroasă, era nevoie de un cadru demn. Și pe 17 iulie 1497, construcția unei noi biserici a început cu donații de la cetățeni.

Clădirea neterminată a bisericii a fost sfințită în 1529. Construcția a continuat, însă stilul gotic a fost transformat treptat în stilul renascentist, ceea ce s-a reflectat în aspectul clădirii. Fațada sudică a bisericii este decorată cu un portic cu trei arcuri. Podelele arcade semicirculare sunt decorate cu multe figuri de îngeri, trandafiri și ghirlande. Portalul central este decorat cu o statuie a Sf. Mihail, deasupra lui  fiind o compoziție sculptată în piatră, reprezentând un amestec ciudat de subiecte religioase și scene mitologice. Catedrala este încoronată de turnuri înalte cu cupole de piatră.

Prima mențiune a bisericii Saint-Michel se găsește în arhivele mănăstirii Saint-Etienne și datează din secolul al XI-lea. Mesajul spune că biserica a fost înălțată în cimitir și a fost dedicată Sfântului Mihail, care, conform tradiției creștine, conduce sufletul la Dumnezeu la ora morții. După un timp, bazilica din Saint-Michel a devenit o biserică parohială și imediat a devenit prea mică pentru mulți enoriași. Apoi, staretul Garnier de Mayi din mănăstirea Saint-Etienne a hotărât să construiască un templu de dimensiuni mai mari în stil romanic. Și în 1020, episcopul din Dijon a consacrat un nou templu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *