Biserici din România

Biserica Sfântul Nicolae București

Biserica Sfântul Nicolae sau cum i se mai spune Biserica Sfântul Nicolae Lucrătorul de Minuni, este o biserică ortodoxă creștină din București. Aceasta este una dintre cele mai mari atracții arhitecturale ale capitalei Românești. Biserica Sf. Nicolae a fost construită în 1909 de proiectantul arhitect rus Mihail Preobrazhensky. În același an, clădirea a fost sfințită. În timpul celor două războaie mondiale, biserica a fost distrusă parțial, dar a fost restaurat invariabil. În anul 1992, Biserica Sf. Nicolae a devenit biserica oficială a Universității din București, așa că mai nou i se spune “Biserica Studențească”. Bisericii Sf. Nicolae are un stil arhitectural vechi, cu șapte cupole, care au fost inițial acoperite cu aur pur. În plus, în biserica are un iconostas sculptat în aur și pictat de pictorul rus Viktor Vasnetsov. În prezent, Biserica Sf. Nicolae este un important monument istoric și arhitectural și se bucură, de asemenea, de o popularitate considerabilă în rândul turiștilor ortodocși.

Biserica Neagră Brașov

Biserica Neagră, cunoscută și sub numele de Biserica Sf. Maria, este o biserică veche luterană situată în Transilvania. Biserica este recunoscută ca monument de arhitectură și este acum una dintre cele mai populare atracții ale orașului Brașov. Această biserică a fost construită în secolul al XIV-lea de sașii transilvăneni și de atunci a fost cea mai mare biserică în stil gotic din toată România – înălțimea sa fiind de 65 de metri. Biserica Neagră a fost afectată în mod semnificativ de foc în timpul Marelui Război Turc. Focul a adus tavanul mai multor cupole și a acoperit cu funingine zidurile clădirii.

De atunci biserica se numește Neagră. Cu toate că timpul a trecut, acest nume a rămas și a devenit oficial. Datorită arhitecturii sale magnifice și decorării interioare bogate, Biserica Neagră atrage invariabil mulți turiști. Deși biserica este activă, deoarece serviciile pentru comunitatea luterană din Brașov se desfășoară duminica, de cele mai multe ori, aceasta funcționează ca un muzeu istoric, oferind vizitatorilor să viziteze magnificele fresce vechi, sculpturi și  bogata colecție de covoare care împodobesc interiorul.

Biserica Sfântul Mihail Cluj

Biserica Sf. Mihail este o biserică în stil gotic romano-catolic situat în orașul Cluj-Napoca. Biserica Sf. Mihail este a doua cladire religioasa din Transilvania.Biserica Sfântul Mihail a fost construită în 1390, dar încă impresionează cu monumentalitatea ei. Naosul bisericii este de 50 de metri și are o lățime de 24 de metri, iar înălțimea ajunge la 80 de metri. Din vârful turnului se oferă o priveliște minunată asupra orașului Cluj-Napoca și a împrejurimilor sale.

Biserica Sf. Mihail are o istorie glorioasă – biserica fiind strâns legată de evenimentele istorice care au avut loc în România și se mândrește cu o întreagă serie de personalități celebre care au vizitat-o. Marele duce al Transilvaniei, Ferdinand I a fost încoronat de mai multe ori în biserică, și, de asemeni, aici a fost încoronat de regina Isabella, care i-a recunoscând puterea. Una dintre relicvele templului este un altar vechi, păstrat din secolul al XIV-lea.Fără exagerare, Biserica Sf. Mihail poate fi numită atracția principală a orașului Cluj-Napoca,  acest loc fiind saturat de istorie, ceea ce atrage mulți turiști.

Biserica Highland Sighișoara

Biserica Highland este o biserică în stil gotic care se află situată în orașul transilvănean Sighișoara. Este considerat cel mai valoros monument istoric al orașului și este atent protejat de stat. Biserica montană a fost construită de foarte mult timp, între 1345 și 1525. Templul este situat pe un munte, pe ruinele unei forte biserici antice din Transilvania,  biserica moștenind și catacombele subterane, sapate direct pe deal. Turnul clopotniței bisericii se ridică la 42 de metri deasupra solului – acesta fiind cel mai înalt punct din întregul oraș. Interiorul bisericii este de o frumusețe izbitoare.

Altarul său vechi a fost pictat în secolul al XVI-lea de artistul Jacob Kendlinger. Pe lângă lucrările sale, în biserică sunt reprezentate picturi murale și alți maeștri ai picturii religioase. Un reper separat al bisericii este un organ vechi din secolul al XVIII-lea. În spatele templului se află un cimitir vechi, unde până de curând au fost îngropați cei mai proeminenți cetățeni ai Sighișoarei. Locația pitorească și murală unică – fac din Biserica Highland un loc extrem de atractiv pentru turismul cultural. Acest loc respiră literalmente istoria și foarte puțini oameni pleacă indiferenți.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *