Apostolul Luca – Primul pictor de icoane

Fondatorul iconografiei este Sfântul Apostol Luca – tovarășul credincios al apostolului Pavel, un doctor calificat, artist, autor al uneia dintre Evanghelii. Conform legendei, prima icoană pe care a făcut-o sfântul Luca a fost Icoana Sfintei Fecioare.  Apostolul Luca este creditat cu șaptezeci de icoane care o descriu pe Preafericita Fecioară, iar trei dintre ele au fost pictate de însăși Maica lui Dumnezeu, Apostolul primind binecuvântarea ei de-a lungul vieții. Văzând imaginea creată de Luca, Ea a spus: “Harul Celui care s-a născut din Mine poate fi în aceste icoane”. Aceste icoane sunt cunoscute întregii lumi creștine, multe icoane găsindu-se atât în ​​Grecia, cât și în Rusia, Egipt, Serbia, Bulgaria,România ceea ce demonstrează marea reverență a acestor icoane între ortodocși.

Icoana Maicii Domnului Milostiva

Una dintre primele trei icoane ale lui Luca o ilustrează pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus care stă pe mâna dreaptă și își lipește obrazul de  obrazul Ei – un semn de iubire nemărginită. Se numește icoana Maicii Domnului din Kikkas, “Milostiva” , în cinstea mănăstirii Kykkos din Cipru, unde se află  minunata icoană.

Icoana Maicii Domnului Odighitria

Pe altă icoană, Maica lui Dumnezeu ține copilul în mâna stângă, iar cu dreapta ei arată spre Hristos – indicând astfel lumii calea spirituală. Prin urmare, o astfel de imagine a Fecioarei se numește Odighitria.

Icoana Maicii Domnului fără Prunc

În a treia icoană, creată de Apostolul Luca este Fecioara Maria fără prunc. Fața ei îl imploră pe Mântuitorul pentru mila tuturor oamenilor. Numai una dintre cele trei icoane faimoase este se află în Grecia – Odigitriya, iar soarta alteia este, de asemenea, legată în mod inextricabil de pământul și poporul Greciei. Celelalte icoane miraculoase, create de Apostolul Luca, se află în Grecia.  Icoana Fecioarei Maria Malevi, precum și una dintre cele mai misterioase icoane ale Fecioarei din Pestera Mare se află tot în Grecia.

Icoana Sfintei Fecioare din Peștera Mare

Manastirea Mega Spileon a fost construită chiar în locul in care a fost dezvaluită lumii icoana Fecioarei Maria. Conform legendei, Sfântul Apostol și Evanghelistul Luca a creat această icoană miraculoasă, nu cu o pensulă și vopsea, ca și alte icoane. ci din ceară și mastic. Icoana miraculoasă se află în biserica Adormirea Maicii din Peștera Mare. Multe vindecări sunt legate de ea, iar astăzi se pot vedea  bijuterii de aur în apropiere,  acestea fiind darurile celor care, prin rugăciune, au primit ajutor și mijlocire.

Simeon și Theodore

În secolul al IV-lea, doi frați din Salonic Simeon și Theodore au pornit într-o călătorie în Țara Sfântă, unde au luat jurăminte monahale. În noaptea de după sacrament, cei doi frați au avut același vis: Maica Domnului însoțită de Apostoli  le-a apărut și le-a spus să meargă în Achaea și să-i găsească icoana acolo.

Ajungând în Achaia, frații s-au rugat, cerându-i lui Dumnezeu să le arate calea ce urmează. Domnul le-a spus să meargă la râul Buras, să găsească acolo pe păstorul evreu Eufrosinia, care să-i ajute. Sosind la locul indicat, frații au văzut că păstorul îi aștepta deja. Eufrosinia le-a spus cum a găsit o icoana în peșteră și cum i-a apărut o voce și i-a ordonat să aștepte pe Simeon și Theodore să le arate drumul.

După ce a găsit icoana, frații au curățat peștera. Au aprins gunoiul acumulat acolo, în timp ce ei înșiși, împreună cu Eufrosinia așteptau afară,  brusc un șarpe uriaș a ieșit din peșteră, trezit de flacără și fum. Insă un fulger brusc a apărut din icoană și a străpuns șarpele. Simeon și Theodore au extins peștera și au construit mai multe celule cu el. Vestea icoanei care făcea miracole, s-a împrăștiat în Peloponez, iar creștinii au început să vină să se închine și ei. Mulți au decis să rămână cu frații Simeon și Theodore, așa că mănăstirea a crescut și a înflorit. Și astăzi, este o clădire cu opt etaje, care acoperă intrarea în peșteră.

Călugării Simeon și Theodore au trăit toată viața în Mega Spileo și au murit acolo. Eufrosinia s-a așezat într-o chilie mică, nu departe de mănăstire, unde a trăit până la sfârșitul zilelor lui.

În 1943, trupele germane fasciste au executat 16 călugări, au jefuit și au ars mănăstirea. În total, de la înființare, mănăstirea din Peștera Mare a experimentat cinci incendii și, de fiecare dată, călugării au scos icoana din foc. Numai printr-un miracol ea nu a suferit, ci doar s-a înnegrit de la fumul incendiului. În plus, față de icoană, în mănăstire sunt ținute multe relicve, aici există și un muzeu al cărui colecționar include exponate din timpul războiului pentru eliberarea de sub jugul otoman. În acei ani, Manastirea Peștera Mare era una dintre centrele luptei pentru eliberarea Greciei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *